تیم تحقیقاتی از دانشکده پزشکی دانشگاه ناگویای ژاپن روش امیدوارکنندهای برای کند کردن پیشرفت نارسایی قلبی در موشها کشف کردهاند. آنها به موشها رژیمی غنی از پروتئین سویا به نام بتا-کانگلیسینین (β-CG) دادند که میتواند از سلامت قلب با تأثیر بر باکتریهای روده حمایت کند. تجزیه و تحلیل آنها نشان داد که رژیم غذایی غنی از پروتئین سویا تولید اسیدهای چرب زنجیره کوتاه (SCFAs) در روده را افزایش میدهد که نقش مهمی در محافظت از قلب دارند. یافتههای آنها در نشریه Clinical Nutrition منتشر شده است.
بسیاری از افراد مبتلا به مشکلات قلبی سعی میکنند رژیم غذایی مغذی داشته باشند تا خطر بیماریهای قلبی را کاهش دهند. سویا به عنوان بخشی از رژیم غذایی سالم، از دیرباز به خاطر خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی خود شناخته شده است. بر اساس این موضوع، محققان گمان میکردند که پروتئینهای سویا ممکن است به پیشگیری از آسیبهای قلبی کمک کنند.
دکتر نوزومی فوکوا و همکارانش پروتئین β-CG مشتق شده از سویا را به موشهایی که مستعد نارسایی قلبی بودند، دادند و اثرات آن را بر روی قلب بررسی کردند. موشها نشان دادند که عملکرد قلبی بهبود یافته، ضخامت عضلانی کمتری دارند و میزان اسکار در بافت قلب کاهش یافته است که از مشکلات رایج در پیشرفت بیماریهای قلبی است.
تحلیل باکتریهای روده نشان داد که سه نوع باکتری تولیدکننده SCFA (بوتیریکیمانوس، ماروینبریانتیا و آنا ارترانکوس) و همچنین غلظتهای SCFA که سلامت روده را حفظ میکنند (اسید استیک، اسید بوتیریک و اسید پروپیونیک) افزایش یافته است.
این یافتهها نشان میدهند که β-CG کمک میکند تا آسیبهای قلبی، دستکم تا حدی، با تقویت رشد باکتریهای تولیدکننده SCFA در روده پیشگیری شود. این باکتریها در روده بزرگ هنگام هضم فیبر و سایر مواد غذایی، SCFA تولید میکنند. SCFA به داشتن خواص ضدالتهابی معروف هستند و نقش مهمی در حفظ سلامت روده دارند. با این حال، یافتهها نشان میدهند که آنها ممکن است در محافظت از قلب در برابر آسیبهای ناشی از فشار خون بالا نیز کمک کنند.
دکتر فوکوا گفت: «یک جنبه مهم از این مطالعه این است که اجزای عملکردی سویا اثرات مفیدی بر روی قلب نشان دادهاند. پیش از این، اثرات سویا بر چاقی نشان داده شده بود، اما اثرات آن بر بیماریهای قلبی شناخته نشده بود. نکته مهم این است که مصرف β-CG باعث افزایش SCFAهای اصلی و باکتریهای تولیدکننده آنها به عنوان یک تغییر در میکروبیوتای روده میشود. این SCFAها ممکن است پیشرفت نارسایی قلبی را مهار کنند.»
زمانی که محققان از آنتیبیوتیکها برای کاهش جمعیت این میکروبهای تولیدکننده SCFA در موشها استفاده کردند، اثرات محافظتی β-CG ناپدید شد. این نشان میدهد که میکروبیوتای روده برای اثر محافظتی β-CG در برابر قلب حیاتی است. برای تأیید این موضوع، آنها پروپیونات سدیم، یکی از SCFAها را به موشها دادند و دریافتند که اثرات مشابهی به تغذیه موشها با β-CG دارد، که ایدهای که SCFAها نقش مهمی در کاهش آسیبهای قلبی دارند، تقویت میکند.
اگرچه محققان این مطالعه را بر روی موشها انجام دادهاند، یافتهها نشان میدهند که ممکن است مکانیزمهای مشابهی به درمان نارسایی قلبی در انسانها کمک کنند. β-CG یا مشتقات آن میتوانند به عنوان عوامل درمانی برای پیشگیری یا کند کردن پیشرفت نارسایی قلبی توسعه یابند و راهحل طبیعیتری برای یک مشکل بهداشتی بزرگ ارائه دهند.
دکتر فوکوا توضیح داد: «البته سویا و اجزای آن، مانند β-CG، ممکن است برای همه افراد مؤثر نباشد، به ویژه کسانی که آلرژی دارند. در آینده، تیم ما تمرکز خود را بر روی ساختار داخل β-CG قرار میدهد و مکانیزم مولکولی دقیق افزایش اسیدهای چرب زنجیره کوتاه که اثرات محافظتی قلبی نشان میدهند را بررسی خواهد کرد، با هدف توسعه روشهای درمان و پیشگیری جدید.»
محققان امیدوارند که این کشف منجر به روشهای جدیدی برای درمان بیماریهای قلبی از طریق رژیم غذایی و سلامت روده شود، و ارتباط بین آنچه میخوریم و واکنش بدن ما، بهویژه قلبمان، را برجسته کند. با توجه به اینکه نارسایی قلبی یکی از علل اصلی مرگومیر در سراسر جهان است، این یافتهها میتوانند تأثیر ماندگاری بر نحوه حفظ سلامت قلب داشته باشند.
:Reference
Nozomi Furukawa, Miku Kobayashi, Mikako Ito, Hiroki Matsui, Koji Ohashi, Toyoaki Murohara, Jun-ichi Takeda, Jun Ueyama, Masaaki Hirayama, Kinji Ohno. Soy protein β-conglycinin ameliorates pressure overload-induced heart failure by increasing short-chain fatty acid (SCFA)-producing gut microbiota and intestinal SCFAs. Clinical Nutrition, ۲۰۲۴; ۴۳ (۱۲): ۱۲۴ DOI: ۱۰.۱۰۱۶/j.clnu.2024.09.045